Rodion G.A. [video]

Oare cum ar fi fost dacă Rodion Ladislau Roșca n-ar fi trăit în România ci în orice altă țară din Europa de Vest, din Europa de dincolo de cortina de fier? Sunt sigur că dacă ar fi trăit în Anglia, alta ar fi fost componența Pink Floyd. Rodion Ladislau Roșca, acest Syd Barrett al Romaniei in Oradea! Nu-mi pot da seama dacă Syd Barrett ar fi ieșit total din ecuație, dacă ar fi fost parteneri sau doar l-ar fi înlocuit. Dar cu siguranță s-ar fi întâlnit pe undeva, cumva.

Rodion G.A.

Mai departe apare o altă variabilă, mult mai nasoală: având acces la tehnologie și nefiind nevoit să improvizeze, creația lui Rodion ar fi fost și mai interesantă sau din contră? Iar în acest punct imaginația mea refuză să mai funcționeze și încerc să mă împac cu situația. Poate e mai bine așa, poate vor merita cei 35 de ani de așteptare.

La sfărșitul anilor ’70, Rodion Roșca împreună cu Gicu Farcaș și Adrian Căpraru formează trupa Rodion GA. Sunetul lor era ceva de neconceput în muzica românească a acelor vremuri. Altfel spus, așa ceva nu se exista. Dar dincolo era Kraftwerk, Jethro Tull, Hendrix sau Led Zeppelin iar Rodion îi asculta like there’s no tomorrow.

Singura apariție discografică a fost pe o compilație Electrecord, Formații Rock – Volumul 5, cu doar 2 melodii. Au mai fost înregistrate alte 5 piese dar n-au mai apărut pe nici un disc. Din fericire, inginerul de sunet i-a permis lui Rodion să-și tragă piesele și pe propriile sale scule și astfel acesta a reușit să-și mixeze propriile piese care au ajuns pe la posturile de radio unde au rupt topurile acelor vremuri.

rodion gara

Trupa Rodion GA susțin numeroase concerte pe la festivalurile din țară și pe unde mai au ocazia iar în ’87, anul în care moare mama lui Rodion, se rupe filmul. Acum Rodion trăiește în Așchileul Mare, un sat la 30 de Km de Cluj. Anul trecut, in data de 28 mai a fost lansat primul disc al trupei “The Lost Tapes” la casa de discuri londoneza Strut Records.

O piesă mai clasică, hard-rock:

O piesă mai electro (nu, nu ştia de Chemical Brothers când a produs-o):

Articol apărut iniţial pe MuzicaDeVest.ro

Advertisements

About GTCI

GTCI este un eveniment cultural care are ca scop promovarea producţiilor experimentale, într-un efort de a face ca şi oraşul Oradea să devină vizibil în sfera internaţională a artelor şi a circuitului cultural. Printre secţiunile acestei gale se numără piese de teatru, concerte, filme, arte vizuale, expoziţii de fotografie, ateliere de teatru şi lansări de carte. Artiştii invitaţi sunt din România şi din străinătate. Pentru mai multe informaţii, ne puteţi scrie la gtci.romania@gmail.com! View all posts by GTCI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: