Diana Oțet pictură/ painting

Clipografie

Clipografie este un proiect expozițional în strânsă legătură cu memoria intimă și cu valențele sale. Adunate cu ceva timp în urmă, caietele de schițe înregistrează mostre ale dispozițiilor afective, locuri, persoane, trăsături, așa cum le-am perceput eu la momentul respectiv. Fiecare pagină este o clipă , la fel cum se așează și în memorie sub forma amintirii de unde poate fi oricând reaccesată, răscolită. Prin alăturarea desenelor, proiectul reprezintă o expandare a memoriei intime de scurtă durată, făcând aluzie la acel loc al conștiinței încărcat de semnificația și impactul evenimentelor care transpuse în imagini vizuale dispar după care se reîntorcuneori mai detaliat în memorie.

Am ales clipa pentru că ea este spontană, sporadică, firească, în afara oricărui context. Exisă un mare haos în jurul nostru, mereu ceva e inevitabil, atemporal, nesigur, dar în dezlănțuirea de întâmplări, nu se poate să nu existe -o CLIPĂ. Într-o clipă se mișcă o frunză, clipește un ochi, bate vântul, curge apa- Clipa este un popas; restul durează mult și e mai complicat dar pentru o clipă merită să trăiești. Modul de prezentare al desenelor, având ca suport cutii, face aluzie la păstrare, la rezervarea unui loc de refugiu în memorie în care fiecare fragment are un timp și un spațiu al său, memoria stocând pe parcursul vieții întâmplările semnificative, exact în modul în care au fost percepute. Clipele redate grafic echilibrează și stabilesc repere, formând o hartă a peisajului mental, în încercarea unei ordonări, a unei clasificări și a sublinierii relevanței detaliului, și al diferențierii sale de ansamblu. Prin desen care intervine ca un liman sau punct de sprijin, în asumarea haosului produs de întâmplări, se crează un itinerariu al identității, fiind totodată o dovadă mută a conștiinței.

Anca Diana Oțet

Advertisements

About GTCI

GTCI este un eveniment cultural care are ca scop promovarea producţiilor experimentale, într-un efort de a face ca şi oraşul Oradea să devină vizibil în sfera internaţională a artelor şi a circuitului cultural. Printre secţiunile acestei gale se numără piese de teatru, concerte, filme, arte vizuale, expoziţii de fotografie, ateliere de teatru şi lansări de carte. Artiştii invitaţi sunt din România şi din străinătate. Pentru mai multe informaţii, ne puteţi scrie la gtci.romania@gmail.com! View all posts by GTCI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: