Filme de colecţie Sergio Leone

Sergio Leone

http://www.sergioleone.com/

În cadrul GTCI se vor proiecta filmele de colecție Sergio Leone. Astfel dorim să realizam o scurtă prezentare a regizorului.

Sergio Leone (3 ianuarie 1929- 31 aprilie 1989) ,  s-a născut la Roma, fiind fiul regizorului Vincenzo Leone  și al actriței Edvige Valcarenghi.

Sergio a studiat Dreptul, angajandu-se cu jumătate de normă ca asistent la regizorul Vittorio de Sica, care lucra la filmul The Bicycle Thief (1948).
În anii ’50 a lucrat la apoximativ 50 de filme italiene si americane, cel mai mult ca regizor secund.

Leone a participat la aceste filmări și a fost asistent pentru regizorul Robert Wise, la producția filmului Helen of Troy (1955), William Wyler, la filmul Ben Hur (1959) și Fred Zinnemann,  The Nun Story (1959).

Primul film regizat de Leone a fost în 1959, când a finalizat The Last Days of Pompeii, pentru bătrânul său mentor, Mario Bonnard. Filmul a fost lansat cu numele lui Bonnard, dar succesul de care s-a bucurat in Italia, i-a permis lui Leone sa regizeze The Colossus of Rhodes in 1960, numele său  apărând pentru prima dată ca regizor.

Se căsătorește cu Carla în 1960. Impreună vor avea trei copii: două fiice, Francesca și Raffaella (26 noiembrie 1961), și un fiu, Andreea. Francesca Leone avea sa devina pictoriță.
Dupa lansarea în Italia a filmului lui Kurosawa, Yojimbo (1961),  Sergio Leone și-a dat seama de potențialul filmului western. Astfel a regizat un western european care a salvat studioul Cinecitta la acea vreme. Inspirat din seriile de succes ale westernului german, Sergio Leone a regizat A Fistful of Dollars (1964).

Filmul s-a orientat spre o noua direcție, într-un gen cunoscut ca “spaghetti western” (westernul italian)..

Următoarele două filme au fost ”For a Few Dollars More” (1965) și ”The Good, the Bad and the Ugly” (1966), completând trilogia The Man with No Name, cunoscută și ca Dollars Trilogy.

Datorită succesului trilogiei The Man with No Name, Leone a fost invitat înAmericaîn 1967, să regizeze ceea ce spera să fie capodopera sa:„Once Upon a Time in the West”.

Dupa ”Once Upon a Time in the West”, Leone a regizat ”A Fistful of Dynamite”, un film despre revoluția din Mexic. Alte producții ale regizorului au fost ”A Genius, Two Partners and Dupe” (1975), comedie western , ”The Cat” (1977) si ”The Toy” (1979).  În urmĂtoarea perioadĂ va regiza trei comedii: Fun is Beautiful (1980), Bianco, Rosso e Verdone (1981) si Troppo Forte (1986).

Sergio Leone a refuzat să regizeze The Godfather, pentru a lucra la un alt film cu gangsteri. Și-a dedicat zece ani acestui proiect, bazat pe romanul The Hoods, de Harry Grey, povestea unui grup de gangsteri evrei, dinNew York, în perioada anilor 20-30. Filmul s-a numit ”Once Upon a Time inAmerica” (1984).

Leone moare in 30 aprilie 1989, în urma unui atac de cord, la vârsta de 60 de ani. În 1992 Eastwood a dedicat cele doua premii Oscar, primite pentru filmul ”Unforgiven” regizat de el (două premii Oscar: pentru cea mai buna regie și cel mai bun film, revenite lui Eastwood) lui Sergio Leone și Don Siegel.

Leone a lăsat în urmă două proiecte neterminate. ”A Place Only Mary Knows”, o poveste plasată în perioada Razboiului Civil. Cum scenariul nu a fost regizat niciodată, fiul lui Leone, Andrea, l-a publicat în 2004. Cel de-al doilea proiect neterminat, a fost ”Leningrad: The 900 Days”.

Advertisements

About GTCI

GTCI este un eveniment cultural care are ca scop promovarea producţiilor experimentale, într-un efort de a face ca şi oraşul Oradea să devină vizibil în sfera internaţională a artelor şi a circuitului cultural. Printre secţiunile acestei gale se numără piese de teatru, concerte, filme, arte vizuale, expoziţii de fotografie, ateliere de teatru şi lansări de carte. Artiştii invitaţi sunt din România şi din străinătate. Pentru mai multe informaţii, ne puteţi scrie la gtci.romania@gmail.com! View all posts by GTCI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: