Pictură – Laura Ogruţan Praţa

Laura Ogruţan Praţa

Pictura și cinematografia sunt mimetice prin însăși natura lor. Ca și ramură a fotografiei, filmul și-a datorat existența prin faptul că a înregistrat lucruri pe o suprafață sensibilă în mișcare. O mare parte a succesului său derivă din fidelitatea mecanică a portretizărilor sale. Mulți regizori au folosit întâi de toate pictura în filmele lor pentru a reliefa sau pentru a îmbogății sensul ecranizărilor, astfel că aceasta a trecut ușor pe pelicula cinematografică.

Relația dintre pictură și film este una complexă dar generatoare de opinii contrare, atunci când vorbim despre pictura văzută ca și o fază contemporană a cinematografiei vechi. Întâlnirea dintre gramatica limbajului cinematografic și cea a limbajul plastic a dat preferință ilustrării unei atmosfere propice jocului de intertextualitate. La baza ciclului de lucrări stă dorința de a apropia artele între ele. De fapt se urmărește un studiu de cercetare fenomenologică, în sens invers, pictura fiind de aceasta dată, cea care se inspiră din cinematograful vechi.

Poate oare această preocuparea pentru concretul practic și faptic să ne conducă dincolo de suprafețele pentru care sunt sensibili ochii noștrii, atâta vreme cât suprasaturarea imaginii din reviste, jurnale și mass-media a tocit reacțiile noastre senzitive?

http://www.saatchionline.com/profile/153482

Advertisements

About GTCI

GTCI este un eveniment cultural care are ca scop promovarea producţiilor experimentale, într-un efort de a face ca şi oraşul Oradea să devină vizibil în sfera internaţională a artelor şi a circuitului cultural. Printre secţiunile acestei gale se numără piese de teatru, concerte, filme, arte vizuale, expoziţii de fotografie, ateliere de teatru şi lansări de carte. Artiştii invitaţi sunt din România şi din străinătate. Pentru mai multe informaţii, ne puteţi scrie la gtci.romania@gmail.com! View all posts by GTCI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: