Experiment. Teatru. Clandestin.

Experiment. Teatru. Clandestin.

 

În urmă cu 12 ani, Sebastian Bărbălan, Nora Chiriac, Mihai Vieru  şi Mirela Jurcă (membri fondatori), au decis să ofere publicului larg “o gură de aer proaspăt“ şi astfel a luat naştere asociaţia de teatru independent “Experiment. Teatru. Clandestin”. Dintre membri fondatori au rămas doar doi: Nora Chiriac şi Sebastian Bărbălan, Un ajutor semnificativ l-a avut şi Facultatea de Muzică specializarea actorie , care a acordat credit acestui grup, ajutându-l ori-de-câte ori a fost nevoie.

Funcţionând în spiritul ideii de “únitate prin diversitate”, E.T.C. şi-a propus să pună în scenă spectacole pe limba tuturor. Aşadar, la începutul acestui an a avut loc în Cluj un eveniment care a purtat numele de “Săptămâna de Teatru fără pile”, în care au fost prezentate o parte din producţiile companiei : “Talk show sau Gabriela şi-a extirpat un ovar” de S. Caraman, “Conu` Leonida faţă cu reacţiunea” după I. L. Caragiale, “Good bye, America”,  “Sfârşit de partidă” de S. Beckett şi “Veronica sau supliciul speranţei”.

 • Asociaţia Culturală Experiment. Teatru. Clandestin. (E.T.C.) – grup profesionist independent, este prezent pe scena românească şi internaţională din 1999, funcţionând sub diferite denumiri sau sub egida mai multor teatre.
 • Prezent la festivalul de la Sighişoara în 1999 cu spectacolul Sufletul Graalului, Festivalul Eclipsei, Râmnicu-Vâlcea cu spectacolul Fratricid.
 • În 2000 pune în scenă la Teatrul Odeon spectacolul Capricii (spectacol perfecţionat în timp, propus şi pentru Festivalul din Venezuela). Acest spectacol a participat la festivalul internaţional Travnevii Festival din Kiev, Ucraina cu un impact considerabil la public şi critică de specialitate, fiind apreciat că “un spectacol plin de ironie şi tragism, a cărui calitate este sinceritatea…”, articol apărut în revista Week’s Mirror -Alexandr Vinogradov. Spectacolul este reluat în acelaşi an (2000), pe scena Teatrului Odeon.
 • Între 2001-2002, din motive financiare, trupa nu va pune nimic în scenă, reluându-şi activitatea un an mai târziu cu  o piesă a dramaturgului Ştefan Caraman (Talk Show).
 • În 2003 se reia spectacolul Capricii, participând  la Festivalul Internaţional “Apostrophe 99” Praga, unde se bucură din nou de aprecierea publicului şi a criticii, obţinând o invitaţie specială la Festivalul Fiesta!, Caracas-Venezuela, pe care nu o va onora din motive financiare.
 • Tot în 2003, câştigă un concurs de proiecte şi pune în scenă piesa Talk Show, de Ştefan Caraman, regia Sebastian Bărbălan. Spectacolul a participat la două festivale, Festivalul Atelier – Sf. Gheorghe (unde a câştigat Premiul Special al Juriului), 2004 şi Festivalul Apostrophe ´99 – Praga, Cehia, 2004.
 • În decembrie 2004 scoate spectacolul Good Bye America, regia Sebastian Bărbălan.
 • În 2005 pune în scenă spectacolul Englezeşte Fără Profesor,regia Sebastian Bărbălan.
 • Spectacolele Good Bye America şi Englezeşte Fără Profesor au fost selecţionate pentru Festivalul de Teatru Scurt, Oradea din noiembrie 2005.
 • Octombrie 2005- Iunie 2006 Asociaţia E.T.C. a colaborat cu Chanson Cafe, pentru o stagiune de vizionări de filme de artă,
 • În 2006 trupa a pus în scenă două spectacole, Ceauşescu is my Love – regia Sebastian Bărbălan, creat în colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea, care a avut loc în viitorul sediu al muzeului (spaţiu încă neamenajat) şi Grady McNeil, regia Lacramioara Aron& Nora Chiriac, spectacol experiment, pentru că am creat de fapt două spectacole diferite pornind de la acelaşi text.
 • În 2007 E.T.C. în colaborare cu Universitatea din Oradea, Facultatea de Muzică, Secţia Arta Actorului, montează spectacolul „Piese scurte” după texte de A.P. Cehov, regia Sebastian Bărbălan;
 • În 2008 se continuă colaborarea cu Universitatea Oradea, punându-se în scenă spectacolele Talk Show de Ştefan Caraman, Sfârşit de partidă de Samuel Becket, Veronica sau supliciul speranței, regia Sebastian Bărbălan şi Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea, regia Nora Chiriac şi Sebastian Bărbălan;
 • În mai 2008 Asociaţia de Teatru Experimental Clandestin în colaborare cu Music & Irish Pub a organizat, în Cluj, Săptămâna teatrului fără pile, care a cuprins 5 producţii ale Asociaţie: Talk Show, Goodbye America, Conu Leonida faţă cu reacţiunea, Veronica sau supliciul speranţei şi Sfârşit de partidă;
 • În septembrie 2008 spectacolul Conu Leonida faţă cu reacţiunea participă la Festivalul Teatrului de Pub (Chanson Cafe) din cadrul Toamnei Orădene;
 • 2009-2010 Laborator de teatru experimental
 • 2010 – prezentare rezultatelor laboratorului: Gala Traficantului de Cultură în cadrul festivalului Studfest Oradea 2010, în premieră prezentarea piesei [Pe]trecere de pietoni.

 

Sediul E.T.C. : Oradea P-ţa. Independenţei, nr. 39/I.

Preşedinte: Sebastian Bărbălan, regizor, actor, asist. Univ. Universitatea Oradea, Facultatea de Muzică, Specializarea Actorie;

Vicepreşedinte: Nora Chiriac, actor, lect. Univ. Universitatea Oradea, Facultatea de Muzică, Specializarea Actorie;

Sebastian Bărbălan, regizor

Nora Chiriac, actor

Advertisements

About GTCI

GTCI este un eveniment cultural care are ca scop promovarea producţiilor experimentale, într-un efort de a face ca şi oraşul Oradea să devină vizibil în sfera internaţională a artelor şi a circuitului cultural. Printre secţiunile acestei gale se numără piese de teatru, concerte, filme, arte vizuale, expoziţii de fotografie, ateliere de teatru şi lansări de carte. Artiştii invitaţi sunt din România şi din străinătate. Pentru mai multe informaţii, ne puteţi scrie la gtci.romania@gmail.com! View all posts by GTCI

One response to “Experiment. Teatru. Clandestin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: